Jedzenie

Jaki miód będzie najlepszy do słodzenia herbaty i wypieku ciast?

Bez wątpienia miód jest bardzo ważnym produktem, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Z powodzeniem może zastąpić biały cukier. Ma jednak od niego zdecydowanie więcej witamin i składników mineralnych, a przy okazji też jest znacznie zdrowszy. Stąd też nie można dyskutować, że miodu po prostu warto używać. Jakim miodem słodzić herbatę? A jaki najlepiej sprawdzi się jako dodatek do ciasta? Co trzeba o tym wiedzieć?

Herbata z miodem

Herbata z cytryną i miodem to od lat najlepsze remedium na przeziębienie. Miód może z powodzeniem być używany zamiast białego cukru. Może też być wykorzystany zamiast wszystkich sztucznych słodzików, które nie mają żadnych własności odżywczych, a jedynie dają słodki posmak. Warto jednak pamiętać, że żeby miód zachował swoje wartości prozdrowotne, powinno się dodawać go do lekko już ostudzonej herbaty. Z założenia w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza miód traci swoje własności, ale wciąż ma on swój charakterystyczny smak. Miód składa się w większości z fruktozy i glukozy, ale oprócz tego ma też wiele witamin, minerałów i enzymów. Ich dokładny skład jest uzależniony od rodzaju miodu. Każda jego odmiana ma trochę inny skład oraz smak. Można więc pobawić się w eksperymentowanie w łączenie ze sobą różnych typów herbat i miodów.

Miód do ciasta

Bardzo modne jest też słodzenie ciast miodem zamiast cukrem. To dobre rozwiązanie, ale należy pamiętać, że w tym wypadku właściwości miodów nie będą dostępne w pełnym spektrum. To kwestia używania do pieczenia wysokiej temperatury. Jeśli chodzi o najlepszy miód do ciast, to nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wiele zależy od własnych upodobań smakowych. Najczęściej jednak zaleca się spożywanie miodu rzepakowego oraz wielokwiatowego. Są to miody o średniej słodyczy i bez wyraźnego aromatu. Oznacza to, że można dodać je do ciast owocowych bez strachu o to, że aromat miodu zdominuje smak gotowego wypieku. Miód rzepakowy jest z kolei bardzo słodki. Trzeba dodawać go do ciasta bardzo ostrożnie. Miód gryczany ma bardzo wyrazisty aromat i wyczuwalną ostrość. Często jest dodawany do pierników z dodatkiem dużej ilości przyprawy korzennej. Również miód lipowy jest dość ostry w smaku i ma wyczuwalną goryczkę. Zwykle nie dodaje się go do ciast, choć może on także zostać wykorzystany do zbilansowania jego smaku. Bardzo ciekawym dodatkiem do ciasta jest za to miód malinowy, który ma delikatnie wyczuwalny smak owoców. Może on nadać ciastu wyjątkowego aromatu i sprawić, że będzie ono smakowało wszystkim. Naturalne miody z olejznatury.pl poleca się nie tylko do ciast i herbaty, ale również syropów i soków, które powstają na bazie naturalnych składników.

Dodaj komentarz