Dom i ogród

Piekarnik elektryczny – na co zwrócić uwagę przed zakupem?

Piekarnik elektryczny przyda się w każdej kuchni. Dzięki niemu uda się przyrządzić smaczne i zdrowe potrawy dla całej rodziny. Dzięki niemu cały dom wypełni się zapachem doskonałych wypieków. Dowiedz się, na co zwrócić uwagę przed zakupem piekarnika.

Rodzaj piekarnika powinien zależeć od indywidualnych wymagań. Zwykły piekarnik elektryczny spełni się do większości zastosowań, natomiast parowy piekarnik elektryczny przyda się w kuchni wszystkim, którzy serwują potrawy beztłuszczowe i skrupulatnie liczą wszystkie wartości odżywcze jedzenia. Na co zwrócić uwagę, gdy szuka się najlepszego piekarnika dla siebie?

Piekarniki elektryczne — na jakie funkcje zwracać uwagę przy zakupie?

Świetny piekarnik powinien posiadać pieczenie wielopoziomowe. Funkcję dual cook możemy zastosować, gdy chcemy zrobić dwie potrawy jednocześnie. Aromat nie będzie nawzajem przechodził na dania, dlatego w jednym czasie można mieć nawet mięso i ciasto. Piekarnik do zabudowy powinien posiadać również wyłącznik kontaktowy drzwi oraz wskaźnik ciepła resztkowego. Blokada drzwi zapewni z kolei bezpieczeństwo małego, ciekawskiego domownika. Chowane pokrętła są dodatkowym atutem dla rodziców. Dziecko nie może przypadkowo uruchomić piekarnika. Prowadnice teleskopowe dają możliwość bezpiecznego wkładania lub wyciągania potraw bez ryzyka oparzenia się o gorące grzałki. Wyłącznik bezpieczeństwa ochroni z kolei sprzęt przed w przypadku zalania, gdyż odetnie dopływ prądu. Wyłącznik działa podobnie jak zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.

Piekarniki elektryczne mają różną klasę energetyczną. Im lepsza klasa energetyczna, tym mniej prądu zużywa sprzęt. Jest to ważna cecha, gdyż w przeciwnym razie gotowanie będzie bardzo kosztowne. Istotną kwestą są też programy automatyczne, które ułatwiają naukę pieczenia. Automatyczne otwieranie drzwi z kolei zapobiega przypaleniu dania.

Piekarnik elektryczny a zdrowe jedzenie

Pieczenie parowe pozwoli na przygotowanie obiadu beztłuszczowo, czyli zdrowiej i mniej kalorycznie. Z pomocą grzałki pierścieniowej ciepło piekarnika rozprowadza się szybciej przy mniejszym zużyciu energii. Dzięki temu nie tylko zużywa się mniej prądu, ale i skraca się czas pieczenia. W daniach pozostaje więcej witamin. Pieczenie beztłuszczowe oznacza też, że można rzadziej czyścić piekarnik elektryczny. Odkłada się na nim niewiele tłuszczu, co sprawia, że ścianki są czystsze. Automatyczne czyszczenie piekarnika dodatkowo sprawi, że urządzenie będzie wymagało minimalnej obsługi. Na uwagę zasługują zwłaszcza poziomy czyszczenie piekarnika parowe, które usuwają resztki jedzenia bez użycia detergentów.

Sprawdź dostępne piekarniki na www.sferis.pl.

Dodaj komentarz